Legfrissebb

Szárazság ellen talajszerkezet javítással. Főszerepben a kalcium.

Évről évre a csapadékhiány okozza a veszteségeket? Sajnos az időjárásba nem sok beleszólásunk van, viszont más módon is védekezhetünk a szárasság ellen: a talajszerkezet javításával.

Hogyan javítsuk a talajszerkezetet

A morzsalékos a talajszerkezet kialakulásának egyik feltétele a talaj megfelelő kalciumtartalma. A kalcium számos kedvező tulajdonsága mellett segít fenntartani a kémiai egyensúlyt a talajban, és talán legfontosabb tulajdonsága, hogy…

Javítja a talaj szerkezetét, ezáltal javítva a talaj vízháztartását!

Ennek hiányában romolhat a talaj szerkezete, ami negatívan hat a talaj vízmegkötő képességére, és máris végzetessé válik a közelgő aszályos időszak.

A kalciumszint emelése lágyítja a talajt, megszüntetve annak kérgességét. A kalcium hajlamos stabil aggregátumok (talajmorzsák) létrehozására, ami jó pórusteret eredményez a gyökerek és mikrobák számára. Ennek eredményeként egy sokkal porhanyósabb talajunk lesz, ami egy szivacshoz hasonlóan magába szívja, és megtartja a vizet.

Természetesen az aszálykárok enyhítése nem megy egyik napról a másikra. Azonban tervszerű kalciumpótlással az erre érzékeny területeken a javuló talajszerkezet, az így szerzett vízmegkötő képességgel az időjárási viszontagságok nagymértékben mérsékelhetők.

További pozitív hatásai:

  • Elsődleges fontosságú a megfelelő talaj pH-érték fenntartásában,
  • Javítja a talaj szerkezetét,
  • Csökkenti a talaj tömörödését,
  • Jó környezetet biztosít a hasznos baktériumok elterjedéséhez,

Hogyan pótoljuk a hiányzó kalciumot

A természetben a kalcium ásványi formában van jelen, ami leggyakrabban a kalcit, aragonit, dolomit vagy gipsz. Ezek mindegyike nagy mennyiségben tartalmaz kalcium-karbonátot (CaCo3), ezért alkalmas mésztrágyázásra. A mésztrágyázás kiválóan alkalmas a talajsavanyúság megszüntetésére (pl.: homokos talajok esetében), illetve a növények kalciumigényének kielégítésére. Ebben az esetben kisebb mészadagokkal dolgozunk (0,5-2 t/ha hatóanyag).

FONTOS: A mésztrágyázás nem helyettesíti a kémiai talajjavítást.

A kémiai talajjavításnak célja ugyanis a talajok kedvezőtlen fizikai és kémiai tulajdonságainak megváltoztatása. Mésztrágyázással ez lényegesen nagyobb mészadagokkal (általában 5-20 t/ha hatóanyag) lenne elérhető.

Figyelmeztetés: mikroelem hiány

Akkor nincs más hátra, mint nekiállni a mésztrágyázásnak, és a szárazságot, a talajsavanyúságot és a kalciumellátást is egyszerre megoldottuk, nem igaz? Sajnos nem ennyire egyszerű.

Egy korábbi cikkünkben beszámoltunk a különböző makro-mikor elemek kölcsönhatásairól. A talaj magas kalciumtartalma ugyanakkor gátolja a mikroelemek (Cu, Zn, Mn, Fe, B) felvehetőségét, így nagy mésztartalmú, bázikus talajokon ezen elemek hiányával kell számolnunk.

Végül a kalciumban gazdag talajok állandó kihívása a foszfor (P) – kalcium (Ca) negatív kölcsönhatása, amiről szintén szó esik a fent említett írásban.

Viszont a mésztrágyázást illetően fontos megjegyezni, hogy:

Azoknál a talajoknál, ahol a mésztartalom a 15%-ot meghaladja, jelentős foszfor lekötődésre számíthatunk, amit figyelembe kell venni a foszforadagok megállapításánál.

Tehát mésztrágyázásnál vegyük figyelembe az esetleges foszforhiányt is!

Remélem, hogy hasznos volt a cikk! Ha igen, akkor oszd meg másokkal is! Ha kérdésed adódna, akkor írd meg hozzászólásban, igyekszem mihamarabb válaszolni.

Hamarosan folytatás következik!
Addig is maradj velünk!

Author image
Növénytermesztő agrármérnök; Fejlesztési és Szakmai vezető (Phylazonit)