Legfrissebb

Hogyan juttassuk ki a növényvédő szereket és baktériumkészítményeket egymenetben?

A költségek csökkentése és a munkafolyamatok rövidítése érdekében sokan egymenetben próbálják kijuttatni a növényvédő szereket és a baktérium készítményeket, amivel sok esetben több kárt okoznak, mint hasznot. Íme, mire kell figyelni…

Kizsigerelt talajok és az integrált mezőgazdasági termelés

Az elmúlt évtizedekben a populáció rohamos növekedése, és az óriási élelmiszerszükséglet mezőgazdasági tömegtermeléshez vezetett. Mindezek hatására jelentősen megnőtt a különböző műtrágyák és növényvédőszerek használata. Ez növekvő termésmennyiséget eredményezett ugyan, de a talajok minőségének rovására. Éppen ezért a környezettudatosságot és fenntarthatóságot előtérbe helyező integrált mezőgazdasági termelésben a talaj termékenységnek helyreállítása kapja a főszerepet. Ezért a hagyományos eszközök mellett a szerves-, zöldtrágyázás, valamint a mikrobiológiai készítményekkel történő talajoltás egyre népszerűbb. A magyarországi termelők számottevő része ötvözi a klasszikus gazdálkodást a fent említett szemlélettel.

A mikrobiológiai készítményeket közel 120 éve alkalmazzák világszerte a mezőgazdaságban

Ugyanakkor használatuk az elmúlt időszakban kapott nagyobb figyelmet. A talajoltásra alkalmazott mikroorganizmusok a következő évtizedekben forradalmasítják az agráriumot.

Tehát egy olyan dologról beszélünk, ami egyre inkább szerves része a mezőgazdasági termelésnek. Amit be kell illeszteni a munkafolyamatokba.

Önmagában nem elég

Sajnos a technológia még nem tart ott, hogy teljes mértékben kiváltsuk a hagyományos módszereket. Ma a fenntartható mezőgazdasági termelés nem valósulhat meg növényvédelmi kezelések nélkül. Jelenleg óriási károkat, terméskiesést, állományvesztést okozhatnak a felszaporodott kártevők, kórokozók, illetve gyomnövények.

Mivel a fenntartható mezőgazdasági termelés megköveteli a hagyományos és reformeszközök együttes alkalmazását, ezért joggal merül fel a kérdés:

Vajon mi történik a baktériumokkal akkor, ha műtrágyával, illetve növényvédő szerekkel kerülnek kontaktusba?

Ahol lehet, érdemes spórolni, DE…

A mezőgazdasági gyakorlatban igyekeznek egymenetben több művelési eljárást, növényvédelmi és tápanyag-utánpótlási kezelést megvalósítani a költségek mérséklése, valamint a gépekkel történő többszöri terhelés, a taposási kár redukálása céljából. Éppen ezért jogosnak tűnik, hogy a talajoltó készítményeket is legtöbbször tankkeverékben alkalmazzák a különböző inszekticidekkel, fungicidekkel vagy herbicidekkel együtt.

A különböző növényvédő szerek és a baktériumkészítmények kölcsönhatásait mindenképp érdemes figyelembe venni, ha azt szeretnénk, hogy eredménye is legyen a talajoltó folyamatoknak.

Tényleges vizsgálatok és tapasztalatok útján úgy találtam, hogy az egyes baktériumtörzsek érzékenyek lehetnek adott kemikáliákra, továbbá összekeverésük során kicsapódások, ülepedések is előfordulhatnak, ami komoly fejtörést okozhat a kijuttatáskor.

Milyen nem várt problémák merülhetnek fel?

  • Negatív hatást fejthet ki a kemikália a baktérium szaporodására, életképességére, anyagcseréjére (csökkenhet az összcsíraszám, ami csökkenő hatékonyságot jelent ugyanannyi pénzért).
  • Keverési anomáliák léphetnek fel (kicsapódás, ülepedés, zavarosodás), ami a fúvókák eldugulását okozzák, így a kijuttatás vontatott, kevésbé hatékony, időigényesebb.

Mit-mivel lehet keverni?

Sajnos ezzel kapcsolatban biztosat nem lehet mondani. Eleinte szerettem volna egy listát, hogy mely hatóanyagot, melyik baktériumtörzzsel lehet keverni, de úgy látszik más tényezők is szerepet játszanak. Sok-sok vizsgálatot végeztem, és sok esetben ugyanazt a peszticid hatóanyagot tartalmazó, de különböző gyártmányú készítmények más-más kölcsönhatást mutattak. Míg az egyik készítmény esetében semmi probléma nem mutatkozott, addig a másiknál összeférhetetlenség lépett fel. Valószínűleg a vivőanyag is fontos szerepet játszhat.

Két megoldás van:

  1. Úgy tervezzük meg a folyamatokat, hogy külön juttatjuk ki a növényvédő szereket és a baktérium készítményeket.
  2. Laborvizsgálatok keretein belül folyamatosan ellenőrizzük a különböző növényvédőszerek, műtrágyák és a baktériumkészítmények egymenetben történő kijuttathatóságát.

Érthető, hogy mindenki igyekszik időt és pénzt spórolni, viszont mind egy kívánt cél elérése érdekében dolgozunk. Ha az nem valósul meg, akkor nem igazán spóroltunk. Nagyon fontos odafigyelni, hogy a kezeléseket helyesen végezzük el!

Remélem, hasznos volt a cikk!
Ha bármi kérdésed adódna, esetleg konkrét készítmények kölcsönhatásaira vagy kíváncsi, akkor kérdezz rá hozzászólásban! Könnyen lehet, hogy már vizsgáltuk. Ha pedig nem, akkor bizonyos feltételek mellett szívesen bevizsgáljuk neked!

Author image
Biotechnológus; Laborvezető (Phylazonit)