Legfrissebb

Betakarítási helyzetjelentés kérdőjelekkel – Mennyi az annyi?

Az elmúlt napok meghozták a leginkább várt munkát a szántóföldeken, és a gazdák kíváncsian várják, mit mutat majd a kombájn, és mekkora lesz a termés. Árpa és repce esetében érkeznek a kezdeti eredmények.

Évek óta folyamatosan követjük az eredményeket, megyénkét vannak statisztikák, mekkora területen, mennyi áru termett meg, és majd’ minden évben vannak véleményeltérések az eredményekről.

Kevesebb az árpa

Idén is ez a helyzet. Már most hallani, hogy az árpa keveset termett, ami lett, az is csak alacsony hektoliter-tömeggel, és a korábbi eladások teljesítése sem lesz mindenkinek egyszerű. Az utóbbi néhány év adatai alapján 4,5 – 5 to/ha átlaghozammal lehet számolni, és elvben ismerjük a területet is, amelyen árpa terem. Az eddigi eredmények alapján ez lehet, hogy nem így lesz? Amit eddig mondtak – hozzá téve, ez még csak a kezdet – 3-4 to/ha közötti eredményeket mutat.

Ez alapján akár 30 %-os visszaesés is lehet az elmúlt három év átlagai alapján.

A repce sem különb

Hasonló a helyzet a repcével – csak még egy kicsit nehezíti a számolást, hogy még a terület nagyságát illetően is van bizonytalanság. Vannak, akik 270 ezer ha-ról tudnak, és van a hivatalosnak vélt 289 ezer hektáros terület. Egy körkérdés alapján a gazdák 2,8-2,9 to/ha-os termést várnak, ha az alacsonyabb terület lesz az igaz, az igen jelentős mennyiségi csökkenést eredményezhet.

Egyelőre ez a két termény, ahol elindult a betakarítás, és jelentős területről, illetve export-potenciálról van szó. Továbbá itt lehet a legnagyobb az értékesítési bizonytalanság.

Szerintem sem az árpában, sem a repcében nincs komoly gond, és emiatt nem várhatunk áremelkedésre – de ez csak egy vélemény. Másutt azt hallom, már csökkennek is az árpa-árak, ahogy haladunk előre, egyre kevésbé keresik a vevők a további mennyiségeket.

Nálatok mi a helyzet?

Van egy javaslatom: ha már szakmai blog-ról van szó, ki hogy látja, mi a területén a vélemény, érzés? Mit mutatnak a tényszámok? Vessük össze, mit a tapasztalat és mi volt a tavalyi eredmény.

Nálatok hogy van? Mit mutatnak a számok?

Várom a kommenteket, visszajelzéseket!

Author image
Terménypiaci elemző